7 Website optimalisatie tips

1. Bepaal uw zoekwoorden en zoektermen
Maak een lijst van zoekwoorden waarmee u gevonden wilt worden. Deze dient u te verwerken in de verschillende website teksten. Het is beslist niet voldoende om ergens op één pagina te vermelden dat u bijvoorbeeld een fietsenmaker bent. Gebruik daarnaast geen vaktermen, maar zoveel mogelijk woorden waarop uw potentiële klanten zoeken.

2. Houd uw website up-to-date
Bezoekers zullen alleen terug komen als u ze daarvoor een goede reden geeft. Zorg er daarom voor dat er regelmatig nieuwe teksten, nieuws en foto’s te zien zijn op uw homepage en andere pagina's. Wanneer u nieuwe inhoud heeft toegevoegd kunt u uw klanten en prospects hiervan op de hoogte brengen. Dit kunt u op meerdere manieren doen zoals het versturen van een nieuwsbrief of het posten van updates op Social Media. Daarbij hechten zoekmachines meer waarde aan websites die regelmatig aanpassingen doen.

3. Zorg voor links naar uw website
Zorg ervoor dat andere websites naar uw website linken. Door deze links zal uw paginaranking in de zoekmachines stijgen. U kunt dit bijvoorbeeld doen door links te delen met partners en toeleveranciers. Meld daarnaast uw homepage aan bij relevante pagina’s en portalen.

4. Spreek uw doelgroep aan
Goede teksten dragen bij aan het succes van uw website. De juiste taal, toon en inhoud zorgen ervoor dat uw doelgroep zich voelt aangesproken. Speel in op hun dagelijkse bezigheden, problemen en uitdagingen.

5. Maak duidelijk wat uw USP’s zijn
Bij veel websites wordt vaak alleen gecommuniceerd over wat de producten en diensten zijn. Echter een bezoeker is ook op zoek naar kennis, expertise en informatie. Het verwerken van de belangrijkste USP’s op de homepage geeft direct aan waarom iemand voor uw organisatie moet kiezen.

6. Vereenvoudig en beperk uw teksten
Het is essentieel om de belangrijkste webpagina’s overzichtelijk en duidelijk te maken. Bezoekers bepalen gemiddeld in 5 seconden of zij uw website interessant genoeg vinden. De eerste seconden dienen zij dus duidelijke en relevante teksten te lezen, anders verlaten zij uw website. Een websitetitel en een goede slogan zijn prima hulpmiddelen om gelijk duidelijk te maken waar uw website over gaat.

7. Zorg voor een logische websitestructuur
Uw website dient binnen enkele seconden te scannen en te begrijpen zijn. Sommige homepages staan vaak vol met teksten, afbeeldingen, navigatiemenu’s dat een nieuwe bezoeker de weg kwijtraakt. De kans dat een bezoeker dan afhaakt is zeer groot. De functionaliteit van uw website is belangrijker dan het design.